Rólunk

A Heti Meteor egy magyar nyelvű, alapvetően számítástechnológiával és egyéb nörd dolgokkal foglalkozó, heti megjelenésű podcast (HMP), amit az Apple iTunes lapjáról, a Plastik média promócióján és természetesen a műsor honlapján keresztül juttatunk el a hallgatói közönséghez.

A podcastet Fejes “FB2” Balázs (igazgató az EPAM-nál) és Schaffer “angelday” József (a képen sapkában) készítik szabadidejükben.

### Miért podcast?

Noha a podcast technológia régi, a Heti Meteor mégis újdonság, újszerű tartalom az interneten. Az okostelefonok és a podcast hallgató szoftverek elterjedésével nagyon egyszerű dologgá vált tartalmat fogyasztani, amit út közben bárki kényelmesen megtehet telefonálás, vagy zenehallgatás helyett. Kifejezetten kérjük, hogy ne számítógép előtt hallgassátok, mert az nagyon megosztja a figyelmet. Podcastet valamilyen agyat nem igénylő, monoton tevékenység közben hallgat a post-pc éra gyermeke.

Házimunka, utazás, munkába gyaloglás, buszozás, vagy bármilyen más hasonló tevékenység közben podcastet hallgatni az egyik legjobb dolog. Kifejezetten ilyen élethelyzetekre javasoljuk, mi magunk is így szerettünk bele a műfajba. Érdemes hétről hétre követni az egyes műsorokat, az aktuális eseményekkel párhuzamosan.

### Hogyan?

A podcast hallgatásnak számos formája létezik. A legegyszerűbb természetesen a böngésző ablakban a “Play” ikonra kattintva. Ennél sokkal kényelmesebb viszont iPoddal, vagy iPhone-nal: menjünk el a Heti Meteor iTunes lapjára, iratkozzunk fel egyszerűen a “Subscribe” gombbal. Szintén iTunesben a bal oldali “Podcasts” rész alatt menedzselhetjük a rendelkezésünkre álló részeket, illetve a “Devices” alatt a telefont, vagy iPodot kiválasztva az eszköz menüjében levő “Podcasts” fülön állíthatjuk be, hogyan kerüljenek át a telefonra az epizódok. Beállíthatjuk például, hogy az iTunes mindig tegye fel a legfrissebb három epizódot.

Podcast szinkronizáció

Legegyszerűbb az Apple ingyenes Podcasts alkalmazását használni (elérhető bármelyik iOS eszközön), amivel könnyedén meg tudjuk hallgatni a minket érdeklő podcasteket.

### Heti Meteor

Az első Meteor 2011. június 20-án jelent meg a Mac OS X Lion operációs rendszer előtt néhány órával, a 78. adás pedig 2013. január 16-án ment ki, hogy aztán 433 nap elteltével újrainduljon 2014. április 3-án. Azóta nagyjából egy éven át stabilan tartani tudtuk a heti megjelenéseket, aztán sporadikus megjelenésre váltottunk.

Az oldal utolsó frissítése: 2015. április 5.