A Heti Meteor egy magyar nyelvű, alapvetően technológiával és egyéb nörd dolgokkal foglalkozó, hetente megjelenő podcast, amit Fejes "FB2" Balázs és Schaffer "angelday" József készítenek szabadidejükben.

angelday (vízben) és FB2 a Duna partján valamikor 2013-ban

Miért podcast?

A podcast technológia noha nem új, a Heti Meteor 2011-es indulásakor teljesen újszerű tartalom volt az interneten, különösen annak magyar szegletében. A modern világban nagyon egyszerű dologgá vált tartalmat fogyasztani, amit út közben bárki kényelmesen megtehet telefonálás, vagy zenehallgatás helyett.

Kifejezetten kérjük, hogy ne számítógép előtt hallgassátok, mert az nagyon megosztja a figyelmet. Valamilyen agyat nem igénylő, monoton tevékenység közben érdemes hallgatni podcastet: házimunka, utazás, munkába gyaloglás, buszozás közben az egyik legjobb dolog. Kifejezetten ilyen élethelyzetekre javasoljuk, mi magunk is így szerettünk bele a műfajba.

Hogyan?

A podcast hallgatásnak számos formája létezik. A legegyszerűbb itt a weblapon hallgatni a friss számokat, esetleg a régieket.

Ennél sokkal jobb viszont valamilyen podcast hallgató szoftverrel meteorozni: mi az Apple Podcasts appját használjuk, a Spotify is népszerű, de tulajdonképpen bármelyik podcast képes olvasó jó erre (az "RSS feed" egy általános formátum, ami mindig mutatja, mi a legfrissebb adás). Egyszerűen kattintsatok ennek a lapnak az alján levő linkekre, hogy a egyből a Heti Meteor lapjára kerüljetek.

A podcast hallgató appoknak az az előnyük a honlapunkon található webessel szemben, hogy mindig emlékeznek, hogy hol tartottunk a hallgatásban, személyes egyéb beállításainkra és így tovább.

Heti Meteor számokban

Az első Meteor 2011. június 20-án jelent meg a Mac OS X Lion operációs rendszer előtt néhány órával. 2013. január 16-ig 78 adás ment le, utána szüneteltünk 2014. április 3-ig, hogy visszatérjünk még 53 adás erejéig. A Heti Meteor 2015. május végén kilenc évig megint szünetelt, hogy aztán a 132. adásunk, az Apple Vision Pro headset megjelenésével egyidőben, 2024. február 2-án újrainduljon.